vorige volgende
1 van 6

Projecten

Smeetsland Rotterdam

Het ontwerp kenmerkt zich door de sloop en nieuwbouw van het centrale entree gedeelte. Door de driehoekvorm te doorbreken en te vervangen voor een  rond 'paviljoen' en een gekromde entree krijgt het gehele entreegebied een nieuwgezicht. Tevens zorgt deze ingreep ervoor dat men midden in het gebouw binnenkomt en direct een overzicht hebben van de interne routing.

In de gevel van de nieuwbouw is er voor gekozen om duidelijk te breken met de bestaande structuur. De gekozen materialen zijn overwegend contrasterend met de huidige rode steen en zorgen zo voor een duidelijk te lezen nieuwbouw. Door de kantoorvleugel (links op deze illustratie) verder het openbare gebied in te laten steken wordt niet alleen meer aandacht gevestigd op de wit omkaderde entree, ook wordt het zicht ontnomen van het bestaande gebouw op de achtergrond. Deze ingreep geeft het gebouw een kleinschalig gevoel en zorgt voor een duidelijke entree en routing voor de bewoners en bezoekers.

De achterzijde van het gebouw kenmerkt zich door transparantie en het zicht op de naastliggende belevingstuinen en het zuiderlijk gelegen groene vergezicht van Rotterdam Ijsselmonde. 

In de achtergevel staat het ronde element centraal. Dit element is samen met de twee vleugels aan de voorzijde van het gebouw gevormd uit de logica van de routing. Ook het interieur volgt de vormentaal die van de buitenkant wordt gesuggereerd waardoor er in de grote centrale hal een prettige plek wordt gedefinieerd. 

De gevel geeft een contrasterend maar toch rustig beeld door gebruik te maken van dezelfde materialen en strakke detaillering.

In het bestaande gebouw wordt de huidige witte trespa beplating tussen de baksteen schijven vervangen door glas. Dit geeft niet alleen meer kwaliteit aan de achterliggende ruimtes, maar benadrukt tevens de duidelijke schijvenwerking die het gebouw eigen is.

Opdrachtgever: 
Aafje
Plaats: 
Rotterdam
BVO: 
12.000m²