vorige volgende
1 van 3

Projecten

Oorden Staete Rotterdam

De huidige serviceflat Avondrust is een groots en stoer gebouw aan de rand van Rotterdam-IJsselmonde, gebouwd eind jaren 60 van de vorige eeuw. Het gebouw aan de Nudenoord telt 6 bouwlagen en is bijna 86 meter lang en is daarmee duidelijk groter dan de omliggende eengezinswoningen en portiekflats. 

Met het voornemen om Avondrust te gaan opwaarderen naar het comfortniveau van nu is de gevel een belangrijke factor. Uitgangspunt bij het ontwerpvoorstel is om de kwaliteit van de lichte woningen te behouden maar om de bouwfysische eigenschappen sterk te verbeteren waardoor vocht, tocht en temperatuur klachten worden weggenomen.  

In het ontwerpvoorstel voor de gevel van het voormalige Avondrust, vanaf nu Oorden Staete, hebben we er voor gekozen de aanwezige repetitie in het gevelpatroon in stand te houden. In combinatie klimaat technische redenen heeft het betonelement zich getransformeerd in een zichzelf repeterend robuust element. Het element wordt onder een strak patroon aangebracht op de gevel en strekt zichzelf van vloerrand van de ene verdieping tot de ballustrade van de verdieping er boven.

Door de maat van de seperate elementen is de schaal van de gevel intiemer en tastbaarder geworden. En door links en rechts van de entree met nuanceverschillen te werken in de gebouwdelen (bijv; enerzijds opgetild en gekadert, anderzijds met de voeten op de grond) heeft het gebouw, ondanks dat het een geheel vormt, twee verschijningsvormen.

Het spel tussen het grijze stucwerk op de kopgevel, de doorlopende strook op de 5e verdieping heeft de kop van het gebouw een eigen gezicht gegeven welk gezien kan worden door mensen die de wijk in komen rijden vanuit het zuiden.

 

Opdrachtgever: 
Bolton Bouw b.v.
Plaats: 
Rotterdam
BVO: 
10.000m²