vorige volgende
1 van 6

Projecten

Julianakwartier Woon-Zorgcentrum

Op het voormalig terrein van het Julianaziekenhuis in Apeldoorn is de ontwikkeling gestart van diverse woon en zorggebouwen. LENGKEEK architecten draagt hier zorg voor het ontwerp van 2 woon-zorgcomplexen en een 1e-lijns zorgcentrum in een boomrijke en parkachtige omgeving. Naast deze gebouwen omvat het plan een gevarieerd programma van eengezinswoningen. 

Deze nieuwe woonlocatie wordt straks bewoond door de mensen van Klein Geluk (ouderenzorg) en Siza (begeleid wonen). De twee organisaties zijn samen opgetrokken en hebben volgens het Care Concept principe hun wensen kenbaar en ruimtelijk gemaakt. LENGKEEK architecten heeft hier vervolgens een ruimtelijk plan van gemaakt. 

Het gebouw kenmerkt zich als robuuste massa in een groene parkachtige deken. Om de lengte van het gebouw te breken is het gebouw optisch opgesplitst. Deze snijlijn markeert daarnaast ook de heldere entree, iets wat voor de doelgroep van belang is. Door de snijlijn onstaan er twee bouwdelen die samen een relatie aan gaan. 

In materiaal en uitstraling zal het gebouw een duidelijk eenduidige uitstraling hebben. De tweedeling is echter wel zichtbaar in de conceptmatige benadring van de bouwdelen. Waar het linker deel duidelijk met zijn voeten in de aarde staat, wordt het rechter deel opgetild waardoor de activiteitenruimte, ontmoetingsruime en entree zone in de lichte en open plint komen te liggen.

De gevel kent een horizontale geleding op verschillende schaalniveaus. Waar het uitstekende metselwerk op klein detailniveau een horizontaliteit uitstraald gebeurd dit ook in de lagen van de verdieping waar er een onderscheid in kozijnen wordt gemaakt tussen de begane grond, de twee verpleegverdiepingen en de twee woonverdiepingen.

Opdrachtgever: 
Explorius B.V.
Plaats: 
Apeldoorn
BVO: 
7.200m²