vorige volgende
1 van 6

Projecten

Op't Loev fase 1 Woudrichem

Naast de historische vesting en korenmolen in Woudrichem ontwikkeld LENGKEEK achitecten in opdracht van Bouwlinie BV & Tankens Andel 100 woningen in twee verschillende fases. De eerste fase omvat het ontwerp van 33 luxe appartementen aan het water. De zogehete Havenappartementen langs de havens van het Gatje en de Havenvilla's op de kop van het plan. LENGKEEK architecten zijn ook verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan.

Het gebouw op de kop van het plan wordt omringd door water en de meest prachtige vergezichten. Enerzijds zicht op de molen en de vesting, anderzijds op Slot Loevestein en dan laten we het zicht op de polders nog achterwege. Om deze kwaliteiten te benadrukken en de nodige aandacht te geven is de horizontale beweging in het gebouw essentieel. Grote glazen vensters beiden rondom zicht op deze cultuurhistorische parels in het landschap.

Tegelijkertijd geeft de positie van deze ‘torenvilla’ aanleiding tot een markant en opvallend gebouw. 

In het ontwerp hebben we dit nagestreefd door het gebouw in massa op te knippen in een hoger, sterk verticaal gebouwvolume en een lager horizontaal gebouwvolume. Door deze twee volumes iets van elkaar te schakeren wordt ontstaat er een simpel maar helder spel tussen horizontaliteit en verticaliteit.

In materiaal zoeken we het contrast tussen de snedes van glas en het lichte, kronkelende metselwerk gecombineerd met de warmte van hout. Door expressieve balkons toe te passen vormt het gebouw een speels een eenduidig geheel.

De ‘Havenappartementen’ omvatten programmatisch gezien 26 appartementen tussen de 85 en de 180 m2. Om het langgerekte volume van drie lagen optisch op te breken hebben we, in tegenstelling tot de torenvilla, een sterke verticale geleding toegepast. Waardoor er een sterk varierend beeld ontstaat langs het water. 

In architectuur zoeken we een lichte referentie naar het industriele karakter van het gebied, maar tegelijkertijd staan lichte materialen, en een moderne look&feel centraal. Met een spel van licht en donker metselwerk, hout, staal en glas hebben we een ontwerp neergezet die enerzijds stoer en robuust is. Maar anderzijds ook lichtheid en transparantieuitstraald. 

Ook is het van belang dat de gebouwen geen aansluiting vinden bij de vesting. Het plan Op’t Loev dient een eigen identiteit op te bouwen en geen tweede vesting te worden. 

 

Opdrachtgever: 
Bouwlinie B.V.
Plaats: 
Woudrichem
BVO: 
6.000m²