skip to Main Content
terug naar projecten

Zorg-appartementen de Hazelaar Huis ter Heide

Zideris

In opdracht van Zideris heeft LENGKEEK architecten in samenwerking met landschapsbureau Sweco een ontwerp gemaakt voor de renovatie van het monumentale landhuis De Hazelaar op landgoed De Hazelaar, de renovatie van de overige gebouwen en een deel nieuwbouw. In het architectonische ontwerp van de diverse gebouwen, nieuw en transformatie, is dan ook gezocht naar de balans tussen het creëren van een eigen identiteit op het landgoed en het dienend zijn richting het bestaande hoofdgebouw, landhuis De Hazelaar.

De nieuwbouw, direct achter het landgoed, is opgetrokken in een ingetogen materialisatie van hout gecombineerd met een vlakke, antraciet dakpan. De massaopbouw en vorm van het gebouw zijn te kenmerken als kleinschalig en herkenbaar door de typische huisvorm en beperkte hoogte. Door gebruik te maken van strakke en minimalistische detaillering weet het gebouw zich, ondanks een kleinschalige en sfeervol archetype, te manifesteren als eigentijds. De posities van entrees (aan de straat- en aan de landgoedzijde) zijn sterker geaccentueerd. Door juist hier de kap even terug te trekken verschijnt een stoer en modern houten volume.

Echter, zonder het landhuis kan de nieuwbouw niet functioneren. Daarom zijn deze twee gebouwen middels een verbindingsgang met elkaar verbonden. De verbindingsgang is een ruimte die ‘er eigenlijk niet moet zijn’. Door deze enerzijds minimalistisch te detailleren en een groendak toe te voegen en anderzijds het parklandschap onverminderd door te laten lopen door deze verbinding, ontstaat een omsloten ruimte die opgaat in zijn omgeving en het landhuis in zijn eigen waarde laat.

 

Back To Top