skip to Main Content
terug naar projecten

Westhoff & Hofwijck

Stichting Zorggroep Florence
10000 m2
Omgevingsvergunning december 2019

Stichting Zorggroep Florence biedt zorg en ondersteuning aan ouderen in de regio Haaglanden. Soms voor tijdelijk, soms voor altijd. Florence heeft in totaal vijftien zorglocaties: verpleeghuizen, verzorgingshuizen en een revalidatiecentrum. Op meerdere locaties wil Florence inzetten op het renoveren van de bestaande voorraad of het realiseren van nieuwbouw, aangezien een groot deel van het vastgoed verouderd is. Voor deze locatie Westhoff&Hoffwijck geldt dat laatste; renoveren. Aan LENGKEEK architecten is gevraagd hier een plan voor te schrijven.

Één van de grootste kwaliteiten van deze locatie van Florence is wat ons betreft de ligging in het groen. Een ‘Healing environment-kwaliteit’ die als een cadeau is gegeven voor de bewoners. In combinatie met de vele glasvlakken en grote verdiepingshoogtes is het voor een herontwikkeling mogelijk de groene omgevingskwaliteit écht naar binnen te trekken en de relatie binnen – buiten te versterken.

Voor Westhoff en Hofwijck zien wij een dynamisch bruisend hart voor ons, waarbij wij de entree wat uitbreiden rondom een patio. Dit maakt een rondloop mogelijk, waardoor de orangerie sterker wordt betrokken bij het totale gebouw. Vanuit deze rondloop zijn de verschillende functies vrij te situeren, met de meest openbare functies dichtbij het hart en de overige ondersteunende functies verder gelegen in het gebouw. Het bestaande pand leent zich, door zijn open structuur, goed voor deze multifunctionele inzet.

Het verwijderen van de zusterflat geeft met name het Hofwijck deel een veel prominentere positie in de totale compositie. Ook komt hiermee in één oogopslag zicht op de verschillende bouwdelen van het pand. Uitgangspunt voor de hernieuwde uistraling is het creeren van eenheid tussen deze verschillende bouwdelen waar, in de huidige opzet, een grote diversiteit in uitstralingen heerst. Daarbij staat het creeren van rustige architectuur centraal. Er gebeurt immers al genoeg op deze locatie. Door het na-isoleren van het bestaande bouwdeel en te voorzien van minerale steenstrips is het mogelijk zowel het nieuwe deel, als het te transformeren deel samen te voegen tot één gebouw.

Voor het ontwerp van de gevel gaan we uit van een na-isolatiesysteem waarbij het binnenspouwblad en de bestaande kozijnen worden gehandhaafd. HIerbij is het mogelijk de gevel af te werken met steenstrips of stucwerk. We stellen een gevelinvulling voor die zich kenmerkt als rustig, evenwichtig en repeterend. Hierbij stellen we een subtiele horizontale geleding voor. Hiermee sluit het geheel aan bij de bestaande horizontale lagen. Tegelijkertijd krijgt Hoffwijck een eigen karakter en uitstraling zodat de functionaliteit van de bouwdelen een plek krijgt in de esthetiek.

Deze vormentaal van belijningen rust op een stevige wit, transparante plint die als connector de verschillende bouwdelen aan elkaar rijgt.

Back To Top