skip to Main Content
terug naar projecten

De Jorishof Ridderkerk

Ontwerpfase

De Jorishof, ook wel Winkelhart Ridderkerk genoemd, is een belangrijk onderdeel van het centrum van Ridderkerk. Het pand ligt aan de westzijde, aan de belangrijkste winkelstraat van de plaats en biedt met zijn winkelpassage een groot aandeel aan het commerciële vastgoed van Ridderkerk.

Waar het gebouw zich aan de westzijde (aan de Schoutstraat) openstelt naar het centrum, is de oostelijke gevel vooral gesloten van aard. Deze zijde bevat de entree van de parkeergarage en de expeditie-ingangen van diverse winkels. Het gebouw kent aan de westzijde een drietal woonlagen bovenop de winkelplint. Aan de oostzijde van het gebouw is één extra bouwlaag gesitueerd met daarin de bibliotheek.

Aan LENGKEEK is in de zoektocht naar een nieuwe functie, de vraag gesteld te kijken naar het winkelcentrum en de oostzijde van het gebouw. Het centrumgebied is op te delen in ruwweg drie delen. De positie van de Jorishof raakt op alle flanken één van deze sferen.

  1. Historisch Ridderkerk; karakteristieke bebouwing van één á twee bouwlagen rondom de Singelkerk.
  2. Winkelhart Ridderkerk; winkelcentrum met deels wonen van drie á vier lagen. Structuur met interne passages en openbare winkelstraten. Het voorliggende pand ‘Jorishof’ is onderdeel van deze structuur.
  3. Rond het gemeentehuis is een sterke intensivering van de gebouwmassa’s tot 6 bouwlagen. De architectuur hier is robuust en statig. De gebouwen worden met name ingezet als kantoor- en woongebouwen.

In ons ontwerpvoorstel transformeren we de huidige bibliotheek naar een woonzorgcentrum en voegen we 42 appartementen toe. Bij het vergroten van het woonprogramma zien we een tweelaagse opbouw toegevoegd worden aan de massa. Om deze massa te schikken naar zijn omgeving stellen wij voor, om net als bij de omliggende gebouwen het geval is, te werken met een terugliggende gevel. Door een spel te maken van massa op de hoeken en terugliggende horizontaal gelede verdiepingen, ontstaat een gebouw dat aansluit op de schaal van de omgeving.

 

Back To Top