skip to Main Content
terug naar projecten

Kerk en Ouderenwoningen Katwijk

Stichting Exploitatie Bejaardenwoningen Hervormd Gast- en Weeshuis
11.000 m²
Ontwerpfase

Aan de Hoorneslaan te Katwijk staat de Pniëlkerk. De kerk, in zijn typisch jaren 60 architectuur, neemt een prominente plek in aan de kruising van de eerder genoemde weg en de Biltlaan.

De typische kerkzaal is opgetrokken in licht metselwerk en heeft grote, verspringende raampartijen aan weerszijden. Door een veranderende vraag binnen geloofsgebouwen heeft de Hervormde Gemeente Katwijk aan LENGKEEK architecten gevraagd mee te doen aan een architectenselectie voor de herontwikkeling van het kerkgebouw, gecombineerd met 70-100 appartementen voor ouderen.

Bij het ontwerp van een multifunctioneel en maatschappelijk gebouw gaat het om méér dan het ontwikkelen van een gebouw. Het gaat om het faciliteren van een gemeenschap, het gaat om de integratie van activiteiten door de generaties heen. Het nieuwe gebouw zal een plek moeten zijn voor verstilling, samenkomst en geloof, maar ook zeker zal het een gebouw moeten zijn dat ruimte biedt aan eigen initiatieven, prettig wonen en prettig recreëren. Gelegen op het zuiden ontwerpen wij een terrassenstructuur met als belangrijk accent een woontoren van 10 à 11 lagen hoog. De terrassen moeten een integraal onderdeel vormen van het leven en verblijven in èn op het nieuwe gebouw. Door de terrassen ook (deels) toegankelijk te maken voor de buurt is het mogelijk niet alleen voor de eigen gemeenschap een fijne plek te creëren, maar ook zeker missionair te zijn naar de hele wijk.

Het geheel creëert een open en statige architectuur in een fijne, lichte kleur, passend bij het strand, Katwijk en haar omgeving. De terrassen kunnen ingericht worden in thema’s en volledig openbaar, of deels openbaar worden opengesteld. Alle woningen beschikken over een privé buitenruimte

 

Back To Top