skip to Main Content
terug naar projecten

Raadhuys Harmelen

Radix en Veerman
2350
Ontwerpfase Bouwvoorbereiding

Op de locatie van het voormalige gemeentehuis in Harmelen heeft Lengkeek in samenwerking met Radix & Veerman een ontwerp gemaakt voor een duurzaam kleinschalig appartementengebouw met 22 appartementen voor senioren. De appartementen zijn levensloopbesteding en variëren tussen de 50m² en 100m².

Het perceel is gelegen aan het Koningspark en heeft een sterk groen karakter. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is om het gebouw als een object in het groen te zetten en de biodiversiteit van de locatie te versterken. Het gebouw krijgt een groen retentiedak om regenwater op te vangen en langzaam af te voeren via een infiltratieriool naar een wadi. De landschapsarchitect Jos van Lindeloof heeft in zijn plan diverse boom- en plantensoorten om de diversiteit te bevorderen en waterdoorlatende groene parkeerplaatsen. Bovendien biedt het gebouw ook ruimte voor vogels door nestkasten te integreren in de gevel.

Het gebouw reageert om als object in deze groene omgeving te staan, zoals het appartementengebouw ‘Koningspark’. Daarnaast volgt het gebouw het ritme van de twee vrijstaande woningen die naast het gebouw liggen door het gebouw onder te verdelen in metselwerk volumes. Een heldere geleding tussen de plint en het dak maakt dat de schaal van het gebouw goed aansluit bij zijn omgeving. Een accent wordt gevormd op de kruising van de Acacialaan, Raadhuislaan en Kerklaan door de toevoeging van een extra bouwlaag.
De hoofdentree is gesitueerd aan de Raadhuislaan bij binnenkomst treft men veel daglicht in de gemeenschappelijke ruimte. Enerzijds voor een vide over alle verdiepingen waardoor daglicht naar binnenvalt. Dit creëert een prettige plek die ontmoeting tussen de bewoners stimuleert.

Back To Top