skip to Main Content
terug naar projecten

Smeetsland Rotterdam

Aafje, locatie Smeetsland
11.000 m²
Oplevering fase II, januari 2021

Smeetsland is een groots en uitgestrekt gebouw aan de rand van Rotterdam-IJsselmonde, gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Samen met een tweetal bouwblokken in Reyeroord vormt Smeetsland een aanvulling op het originele stedenbouwkundige plan van Reyeroord uit de jaren 60. Het gebouw telt twee bouwlagen en is te herkennen aan zijn twee grote cirkelvormige verzorgingsvleugels en de driehoek-vormige verbindende schakel met ondersteunende functies.

Intern bestaat het gebouw uit een veeltal van gangen en routes. De twee ronde vleugels hebben naast een gefragmenteerde corridor (donkergrijs) ook een wandelgang langs de binnentuin en daarmee twee verschillende looproutes in een gebouwdeel. Door deze verscheidenheid in routes, de uitgestrektheid van het gebouw en door de positie van de enkele entree van het gebouw, is het zomaar mogelijk dat men een waar doolhof moet trotseren voordat  de eindbestemming in het uiterste puntje van het gebouw bereikt kan worden.

Het bestaande centrale driehoekige bouwdeel kenmerkt zich door de centraal gelegen patio-tuin die de aangrenzende ruimtes van daglicht voorziet.  Daarnaast biedt de tuin nu plek aan het terras van de centrale ontmoetingsruimte. Naast de kwaliteiten van de patio, vormt deze buitenruimte in de huidige vorm ook een belangrijk obstakel in het realiseren van een logische routing binnen het gebouw.

Om dit op te lossen hebben we voorgesteld om de patio te transformeren naar een comfortabel glas overdekt levendig dorpsplein, waar ruimte is voor ontmoeting op de terrasjes, je even kunt wachten op je beurt bij het behandelcentrum of gewoon heerlijk even komt luisteren naar de vogeltjes in de volière.

De hoofdentree van Smeetsland blijft vrijwel op dezelfde plek, echter wordt deze wel veel herkenbaarder door in de gevel over twee bouwlagen een uitnodigend accent aan te brengen. Na de voordeur komt men in een lichte knusse passage die de bezoeker in één beweging naar het nieuwe glas overdekte dorpsplein brengt. Een heerlijke plek waar je ongeacht de weersomstandigheden kunt ontspannen, ontmoeten of bijvoorbeeld recreëren door het spelen van een potje jeu de boules.

Aan het dorpsplein liggen verder de voordeuren van het behandelcentrum, het kantoorcluster en een kleinschalige groep met zeven zelfstandige studio’s waardoor levendigheid gegarandeerd is.  Aan de zuidzijde van het plein betreedt u het zorgcentrum en komt u binnen in het sfeervolle restaurant met aan weerszijde te toegang naar de kleinschalige woongroepen en de stijgpunten naar de verdieping.

De facilitaire ruimtes worden ontsloten middels een dienstentree aan de noord-oostzijde. Geheel aan het zicht onttrokken van bezoekers en toch centraal gelegen om efficiënt te kunnen werken.

Back To Top