skip to Main Content
terug naar projecten

Smeetsland Rotterdam

Aafje, locatie Smeetsland
11.000 m²
Opgeleverd fase II, begin 2021

Smeetsland, een groots en uitgestrekt woonzorggebouw aan de rand van Rotterdam-IJsselmonde, gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw. LENGKEEK architecten heeft in opdracht van Aafje het ontwerp gemaakt voor de renovatie van deze leefplek. In het vernieuwde duurzame en moderne Smeetsland woont iedereen straks aangenaam in een moderne eenpersoonsstudio met een eigen badkamer met toilet. De zorg wordt verleend vanuit het principe van kleinschalig wonen, waarbij alle zorg zoveel mogelijk als thuis wordt georganiseerd. Zo wordt Smeetsland omgevormd naar een duurzaam en modern huis. De renovatie gebeurt in 4 fases.

Het gebouw telt oorspronkelijk twee bouwlagen en is te herkennen aan zijn twee grote cirkelvormige verzorgingsvleugels en de driehoek-vormige verbindende schakel met ondersteunende functies. Dit bouwdeel kenmerkt zich door de patio die onlangs is getransformeerd naar een met glas overdekt levendig dorpsplein.

De hoofdentree is vrijwel op dezelfde plek gebleven, maar veel herkenbaarder doordat in de gevel over twee bouwlagen een uitnodigend accent is aangebracht. Na de voordeur komt men binnen in een lichte knusse passage die de bezoeker in één beweging naar het overdekte dorpsplein brengt. Een plek waar je ongeacht de weersomstandigheden heerlijk kunt ontspannen, ontmoeten of bijvoorbeeld recreëren.

Aan het dorpsplein liggen verder de voordeuren van het behandelcentrum, het kantoorcluster en een kleinschalige groep met zeven zelfstandige studio’s waardoor levendigheid gegarandeerd is. Aan de zuidzijde van het plein betreedt men het zorgcentrum en komt men binnen in het sfeervolle restaurant met aan weerszijde te toegang naar de kleinschalige woongroepen en de stijgpunten naar de verdieping. De facilitaire ruimtes worden ontsloten middels een dienstentree aan de noord-oostzijde. Geheel aan het zicht onttrokken van bezoekers en toch centraal gelegen om efficiënt te kunnen werken.

Fase IV  bestaat uit de dakopbouw op één van de twee grote cirkelvormige verzorgingsvleugels. Door deze opbouw kunnen nog eens 40 studio’s en 4 gemeenschappelijke huiskamers worden gerealiseerd.

Back To Top