skip to Main Content
terug naar projecten

Woon-zorgcentrum Villa Verde

RE:BORN
3.400 m2
Opgeleverd April 2021

Aan de Johanitterlaan in Harderwijk staan al enige tijd drie voormalige kantoorpanden leeg.
De panden op nummer 5 en nummer 7 dateren uit halverwege de jaren 70. Het pand op nummer 5a is hier eind jaren 80 tussen gebouwd, de drie panden zijn hierdoor aan elkaar gekoppeld.
Ondanks die koppeling is in architectuur, bouwtechniek en beleving nog sterk te ervaren dat het drie separate kantoren zijn geweest.

Voorheen zou bij dit type gebouw de keus makkelijk zijn gevallen op ‘slopen en nieuwbouwen’, maar de tegenwoordige tijd vraagt om een nieuwe manier van kijken! LENGKEEK architecten heeft samen met ontwikkelaar RE-Born een circulair ontwerp gemaakt voor de transformatie van kantoor naar woon-zorg. Circulaire zorg onder de nieuwe naam: Villa Verde.

Villa Verde biedt 54 zorgstudio’s waar dementerende ouderen met een 24 uur zorgvraag zullen gaan wonen. Zorggroep Noordwest Veluwe is de zorgverlener.

De architectuur vindt zijn fundatie in de bestaande panden. Ook in het nieuwe ontwerp is het gebouw opgedeeld in drie ‘gebouwen’: een licht volume, een donker volume en een centraal houten volume. Waar het lichte en het donkere volume zorgstudio’s bevat, bevindt zich in het centrale houten deel de grote ontmoetingsruimte, ook zijn hier ondersteunende functies opgenomen. Verder worden de bestaande kelders hergebruikt, hier komen behandelruimtes, kantoren en berging.

De grote centrale ontmoetingsruimtes zijn ingericht met een centrale keuken. Deze keuken zorgt ervoor dat het personeel goed overzicht heeft over de groep, maar zorgt ook voor een natuurlijke opdeling van de ruimte in diverse themaplekken. Zowel in het interieur- als exterieurontwerp zijn materialen toegepast die in de toekomst hergebruikt kunnen worden.

Afbeeldingen: Bouwinvest

 

 

Back To Top