skip to Main Content
terug naar projecten

't Achterom Stolwijk

Radix en Veerman
2350
Ontwerpfase Bouwvoorbereiding

Verscholen achter de lintbebouwing langs de Bovenkerkseweg vormt deze locatie een bijzondere plek in de dorpskern van Stolwijk. Met uitzicht over de Hoflaan, de parkachtige omgeving met waterpartij, de rust van de algemene begraafplaats ten noorden en de voorzieningen van het centrum dichtbij, maken gezamenlijk deze plek tot ingrediënten voor een fijne woonomgeving voor jong en oud.

De projectlocatie bevindt zich achter de nieuwe brandweerkazerne en de nieuw te bouwen woningen aan het lint. Het woongebouw is voorzien als solitair object in de groene parkachtige omgeving die verscholen ligt achter de lintbebouwing. Verscholen maar niet onzichtbaar; het woongebouw vormt straks een markant object, welke niet alleen vanaf de Bovenkerkseweg goed zichtbaar zal zijn, maar ook vanuit het park, de algemene begraafplaats en vanaf de Hoflaan ter plaatse van het rouwcentrum.

Daarom hebben we het woongebouw zorgvuldig alzijdig ontworpen. Een woongebouw zonder achterkanten, terughoudend aan de zijde van de begraafplaats en uitgesproken en uitnodigend aan de zijde van de Hoflaan, waardoor iedereen graag even achterom komt.

Het ontwerp voor het woongebouw wordt gevormd door een ensemble van een viertal archetypische woningen. Door de individuele buitenruimten voor de appartementen gedeeltelijk uit het bouwvolume weg te snijden, ontstaat deze hoofdvorm die in schaal aansluit bij de morfologie van het dorp.

Om bij te dragen aan de nieuwe tijdslaag, die door de planontwikkeling aan de Hoflaan wordt toegevoegd aan het dorp, kiezen we voor bebouwing in een eigentijdse, hedendaagse stijl, met archetypische verwijzing naar het verleden. De bebouwing is authentiek en kleinschalig en heeft een hedendaagse uitstraling.
Samen vormt het ensemble een nieuw woongebouw. De verschillende delen zijn familie van elkaar, maar niet hetzelfde. De positie binnen het volume is aanleiding voor het aanbrengen van accenten, uitnodigend aan de entreezijde, ingetogen aan de zijde van de begraafplaats.

De authentieke en hedendaagse uitstraling wordt versterkt door de abstracte detaillering. De gevels krijgen een verticale geleding met hoge gevelopeningen in een strak grid. Deze gevelopeningen worden ingevuld met glazen puien als frans balkon. Diepe negges en een minimalistisch hekwerk ondersteunen de abstracte uitstraling. Binnen het grid worden de gevels verbijzonderd met ambachtelijk metselwerk. Tussen dit siermetselwerk worden ook nestkasten als bouwsteen ingezet: biodiversiteit als onderdeel van het ontwerp! De goten zijn verholen en zijwangen worden afgewerkt met donkere metalen felsbanen.

De gevel vormt de fysieke scheiding tussen privé en openbaar, maar is ook het middel om privé en openbaar op een prettige manier in elkaar te laten overgaan. Waar in de plint aan de straat juist een dichte borstwering wordt voorgesteld als heldere grens, wordt op de verdiepingen veelal gekozen voor kozijnen tot op vloerniveau, om zo ook voor rolstoelgebruikers zicht op de omliggende groene omgeving en straat mogelijk te maken. Ook de balkons worden om deze reden met een transparante balustrade voorgesteld. Het aanplanten van leibomen op verschillende plaatsen rondom het gebouw zal verder bijdragen aan de balans tussen de overgang van openbaar naar privé en vice versa. Waarmee de behoefte van openheid en zicht vanuit de woning in de wintermaanden, waarin we meer binnen verblijven, op natuurlijke wijze wordt afgewisseld, met meer privacy binnen de woning als meer mensen buiten zijn in de zomer.

Materialen die worden voorgesteld zijn puur en eerlijk, zoals baksteen, hout en keramische dakpannen die verrijken in uitstraling naar mate ze ouder worden. Wij geloven in duurzaamheid door gebruik van materialen, die zowel esthetisch als ook technisch langdurig kwaliteit behouden.

Back To Top