Woon- zorg villa De Hazelaar Huis ter Heide
Op landgoed De Hazelaar draait het om één gebouw; landhuis De Hazelaar. Het rijksmonument staat in een prachtige groene bosrijke omgeving en is met zijn typisch groene houten gevel en oranje pannen, een bekend gezicht aan de Rembrandtlaan in Huis ter Heide.
In opdracht van Zideris heeft LENGKEEK architecten in samenwerking met landschapsbureau Sweco een ontwerp gemaakt voor de renovatie van het monumentale landhuis, de renovatie van de overige gebouwen en een deel nieuwbouw. In het architectonische ontwerp van de diverse gebouwen, nieuw en transformatie, is dan ook gezocht naar de balans tussen het creëren van een eigen identiteit op het landgoed en het dienend zijn richting het bestaande hoofdgebouw, landhuis De Hazelaar.
De nieuwbouw, direct achter het landgoed, is opgetrokken in een ingetogen materialisatie van hout gecombineerd met een vlakke, antraciet dakpan. De massaopbouw en vorm van het gebouw zijn te kenmerken als kleinschalig en herkenbaar door de typische huisvorm en beperkte hoogte. Door gebruik te maken van strakke en minimalistische detaillering weet het gebouw zich, ondanks een kleinschalige en sfeervol archetype, te manifesteren als eigentijds. De posities van entrees (aan de straat- en aan de landgoedzijde) zijn sterker geaccentueerd. Door juist hier de kap even terug te trekken verschijnt een stoer en modern houten volume.
Echter, zonder het landhuis kan de nieuwbouw niet functioneren. Daarom zijn deze twee gebouwen middels een verbindingsgang met elkaar verbonden. De verbindingsgang is een ruimte die ‘er eigenlijk niet moet zijn’. Door deze enerzijds minimalistisch te detailleren en een groendak toe te voegen en anderzijds het parklandschap onverminderd door te laten lopen door deze verbinding, ontstaat een omsloten ruimte die opgaat in zijn omgeving en het landhuis in zijn eigen waarde laat.
De dagbestedingsruimte midden op het terrein, ligt verscholen tussen de bomen en sluit sterk aan op de bestaande groen geverfde en gepotdekselde schuren. Door een antraciet pannendak toe te passen, past het gebouw naadloos in zijn bebouwde én groene omgeving.
Naast het landhuis kent het landgoed nog een gebouw dat zich aan de Rembrandtlaan manifesteert. Op nummer 22 staat een bescheiden villa. Dit gebouw bestaat in vorm uit twee ‘huizen’ die samen worden gevoegd door een transparant tussendeel.
Om te voldoen aan de toekomstige zorg- en kwaliteitseisen wordt het gebouw uitgebreid naar de achterzijde en is een extra verdieping onder de kap gekomen. Belangrijk in deze vormgeving is het handhaven van het bestaande concept; twee huizen met een middendeel. Door het geheel in één kleur af te stuccen ontstaat aan de Rembrandtlaan straks een volwaardige duurzame woon- zorg villa met 48 appartementen voor bewoners met een verstandelijke beperking.