skip to Main Content
terug naar projecten

Didamsestraat Zevenaar

Van Omme & De Groot
2300 m²
Ontwerpfase december 2019

In opdracht van Van Omme & De Groot hebben wij de kans gekregen de voormalige meisjesschool in Zevenaar een tweede leven te geven. Als architect ben je altijd opzoek naar ‘het verhaal’ wat de locatie je te vertellen heeft. Juist daarom zien we het als een prachtige opgave om dit gemeentelijk monument een nieuw leven in te blazen, met respect voor de historie, en een blik op de toekomst.

Met de nieuwe functie als woonlocatie voor een kwetsbare doelgroep gaat het pand een passende nieuwe levensfase in binnen het maatschappelijke gebruik. Waar het gebouw voorheen een centrale- en sociale rol speelde in Zevenaar als onderwijsgebouw zien we deze sociale functie weer terugkomen in een prettige ontmoetingsruimte op de begane grond met een besloten tuin aan de achterzijde. Een plek waar, niet alleen de bewoners, maar mogelijk ook de inwoners van Zevenaar kunnen genieten van een kop koffie.

Het gebouw zelf bestaat uit een 2-laags hoofdgebouw met een kap (monument), een enkellaags deel (kleuterschool) en diverse bij- en aanbouwen, en is gelegen aan de rand van het centrum van deze Gelderse stad. De voormalige meisjesschool is gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. In dit gebied stond tot begin jaren tachtig een verzorgingscomplex dat tot 1967 door nonnen werd geleid. Na de sloop van het verzorgingscomplex, is het schoolgebouw de laatste restant van de in dit gebied aanwezige oorspronkelijke bebouwing aan de Didamseweg. Binnen de bebouwing aan de Didamseweg neemt het schoolgebouw een bijzondere plaats in en is het bepalend in het straatbeeld. In deze zin is de school van waarde als onderdeel van de geschiedenis van het onderwijs in Zevenaar. Juist daarom is het aan ons als architect om de (cultuur)historische waarde van dit pand te omarmen, versterken en in te zetten in een nieuwe functie. Met deze ingreep worden vergeten elementen zoals de voormalige hoofdentree, de houten gebinten en de vrije opzet van het gebouw weer in ere hersteld. Tegelijkertijd krijgt het pand ook een nieuw, modern gezicht. Door deze nieuwe elementen écht afwijkend vorm te geven blijven de tijdslagen leesbaar, én is het pand weer bruikbaar voor de toekomst.

Kortom; een passend nieuw hoofdstuk in de memoires van dit gebouw.

Back To Top